Bespanservice

Welke snaar en hoeveel kilo's stemmen wij graag van te voren met je af. We bespreken wat voor type speler je bent en wat voor speelstijl je hanteert. Daarnaast willen we weten of er arm/schouder klachten zijn of overige blessures en op basis hiervan kunnen we een snaar adviseren en bepalen wat het bespangewicht moet worden.

 

Wanneer een nieuwe bespanning?

Het algemene advies is om een racket per seizoen net zo vaak te laten bespannen als je per week speelt:

2x per week spelen = 2x per seizoen bespannen.

Elke bespanning verliest na verloop van tijd door rek en uitdroging zijn elastische en dempende kwaliteiten, zelfs als er niet mee gespeeld wordt. Dit gaat ten koste van controle, precisie, comfort en power.

 

De spanning van tennissnaren

De bespanning bepaalt in grote lijnen de speeleigenschappen van een racket, omdat de snaar het enige onderdeel van het racket is dat in contact komt met de bal. Het is daarom van groot belang om niet alleen te investeren in een goed racket, maar ook in de bespanning van het racket. De spanning van de snaren speelt een belangrijke rol. Een lage spanning geeft bijvoorbeeld meer comfort, terwijl een hogere spanning juist weer meer controle geeft.

 

Dikke of dunne snaar?

De meeste snaren hebben een diameter van 1,18 tot 1,30 mm.

Grotere diameter:  minder verschuiving snaren -> langere levensduur-> voordeliger.

Kleinere diameter: flexibeler, meer gevoel, comfort en rotatie (spin).

 

Verschillende soorten snaren

  • Natuur darm

Snaren van natuurlijke darm worden via een ingewikkeld fabricageproces gemaakt van dierlijke darmen. De belangrijkste eigenschappen van natuurlijke darm zijn: een hoge elasticiteit, een hoge spanningsstabiliteit en veel balgevoel. Belangrijkste nadelen zijn een hoge prijs en gevoeligheid voor weersinvloeden. Hierdoor zijn deze snaren ook minder duurzaam. 

 

  • Synthetische snaren

Synthetische snaren zijn vaak technisch hoogwaardige producten die constant verbeterd zijn waardoor inmiddels het gevoel en elasticiteit van natuurlijke darm benaderd kan worden. De nadelen van natuurlijke darm worden zoveel mogelijk beperkt. Binnen de synthetische snaren bestaan een aantal productgroepen:

 

  • Nylon snaren

Dit zijn de meest gebruikte snaren. Deze snaren zijn opgebouwd uit een centrale nylon kern met daaromheen verschillende beschermende filamenten(vezels). Deze snaren geven een vrij goede speelbaarheid en zijn daarnaast door hun lage prijs ook te gebruiken door spelers die veel snaren verbruiken.

 

  • Multi-filament snaren

Om de eigenschappen van een natuurlijke darm zo dicht mogelijk te benaderen worden een groot aantal microvezels getwijnd tot een enkele centrale snaar die daarna omwikkeld wordt met een beschermende laag filament en vervolgens vaak afgewerkt wordt met een slijtvaste coating. Hierdoor ontstaat een grotere elasticiteit (balversnelling) en speelbaarheid (balgevoel). Nadeel is dat de snaar snel kapot gaat vanaf het moment dat de buitenste beschermlaag versleten is.

 

  • Polyester snaren

Polyester snaren hebben meestal een vrij simpele constructie: ze bestaan uit een enkelvoudige polyester filament met daaromheen een dunne coating. Polyester snaren zijn te verkrijgen in verschillende diktes waardoor een keuzemogelijkheid ontstaat tussen elasticiteit en duurzaamheid. Polyester snaren zijn doorgaans weinig elastisch, geven veel kracht en zijn bijzonder duurzaam.